12.1.16

MITT GOTLAND - I VISBY

Nu i januari, när julen dansats ut och vardagens rutiner är åter, är det äntligen tid att planera sommarens semester. Gotland är ett fantastiskt resmål med oanade överraskningar, obeskrivliga platser och ett unikt ljus. Oslagbara utflyktsplatser, idylliska fik som poppar upp där du minst anar det, väl gömda stränder, spännande små gårds-loppisar och pittoreska innegårdar. Allt samlat på en yta som du, driven av nyfikenhet, upptäckarglädje och inte alltför mycket stillasittande, lyckas besöka under en vecka. Jag vill dela med mig av mina tips som jag för allt i världen inte vill att någon besökare ska missa. Platser som gör möjligheternas ö oförglömlig och som man längtar tillbaka till ofta. Jag får härmed min längtan tillfälligt stillad genom att dela bilder från mina bästa upplevelser under senaste besöket. Så håll tillgodo!

Visby


Vackra prints från Akantus.




För att få en ordentlig överblick över Visby rekommenderas en liten promenad till kyrktrappan vid Domkyrkan/Kyrkberget (A). Fortsätt sedan upp till Norra Murgatan (B) med sagolik utsikt över Visbys röda hustak och horisonten långt därborta. Den pittoreska gatan bjuder på så söta små hus och innergårdar så man blir alldeles lycklig.

Utsikt från kyrktrappan/Norra Murgatan

Botaniska trädgården

En grön oas som du inte får missa i Botaniska trädgården (C), sup in grönska, stillhet och trädgårds-arkitektur när den är som bäst.



Prunkande blomster i lila och lime om vartannat.



Fiskargränd (D)



De små gatstensprydda gränderna vimlar och det är svårt att bestämma vilken man ska välja, så sätt av några timmar i Visby att bara gå runt och strosa och njuta av all rosenprydd idyll. Slink in på nåt gårdscafé och testa saffranspannkakan.


Eller bara stanna till och kika in i några av de otaliga små innergårdarna. Ett sant gratis-nöje för både stor och liten!


 Ruiner, murar och kupoler, spännande miljöer att utforska!




En skön fika- eller lunchpaus tar du på St Hans café (E) på St Hansgatan ett stenkast nedanför klassiska Kränku Te & Kaffe. Njut av den fantastiska innergården omgiven av stora portruiner, här finns även sysselsättning för barnen så det finns hopp om en stunds avkoppling. Bjuder vädret dig inomhus så går du inte lott-lös, även här hittar du garanterat en sittgrupp som lockar.

En butik du inte ska missa är Idyllien (F). Här finner du dofter för själen, du kommer knappast ut tomhänt. Köp med Gotlandsänge doftljus eller Granatäpple och magnolia-te, underbart att plocka fram när det är dags att kura skymning framåt höstkanten och Gotland känns avlägset.


Det var lite kort om Visby. Nästa inlägg tipsas om platser strax söder och norr om Visby.

Följ på instagram! www.instagram.com/bortabramenhemma

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar