13.7.16

KÖK KÖK KÖK - KÖKET I STAN

Mycket kök nu. Hemma i stan och ute i stugan. Det är ju väldigt mycket grått nu på luckorna och det är ju inte svårt att falla för. Men det kanske räcker i ett kök. Lite olyckligt är det väl att renovering av båda köken ska gå av stapeln samtidigt, efter deciennier i träda. Men faller andan på så gör den. Då är det bara att hänga med. Därför följer nu två täta inlägg (efter månader av stiltje till följd av "för mycket" aktiviteter helt enkelt).

Vi har ett avlångt och trångt, för 1960-talet tidstypiskt korridor-kök, som kan få den mest fredagsmys-sugna att helt tappa sugen helt. Under många många år har vi stött och blött hur man kan vrida och vända på det väldigt fixerade rektangulära utrymmet som står till buds. Eftersom återvändsgränden ständigt är närvarande både bildligt och bokstavligt slutar det alltid med en djup suck och att vi lägger det på den redan så dammiga kökshyllan.

Men så en dag i vintras föll bitarna på plats och skissen tog form. Och det omisskännliga pirret tog vid. När det gör det är det inget som kan hindra drivet hos mig.


För att undvika att snubbla över nedfällda diskmaskinsluckan varje gång ett paket mjölk ska tas ut eller för att kunna stå ett tio-tal kockar vid spisen på julafton, så eliminerar vi helt sonika hela förvaringsutrymmet på ena långsidan. Detta delas istället upp så att kyl och frys förlänger förvaringen på motsvarande vägg och övrig bänkyta och förvaring läggs i vinkel. Jag tror det kommer bli så bra!

Jag började pinteresta lite inspirationsbilder på kök och ganska snart stod en relativt enhetlig stil klar.
Detta kök är jag förälskad i just nu, en bild som jag ofta går tillbaka till och njuter av.




Vi besökte ett par kökstillverkare och valet föll på Electrolux där vi hittade köket som sa Klick. Köksserien Tradition skapar ett genuint utseende genom att luckor och lådor ligger i linje med skåpstommen och köket upplevs närapå platsbyggt. Dessutom till en human offert.
Sentens Tradition Gård

Snarlikt är det mer stilrena moderna köket med helt släta luckor.

Sentens Tradition Kust

Sedan kommer val av kakel. Det kommer sannolikt bli ett vitt kvadratiskt, ca 15 x 15 cm, med tegelstensläggning och mörkgrå fogar. Handtag i mässing.

Mässingsknopp

Den väggen som nu blir helt kal ska förses med någon härlig tapet. Jag vill ha något botaniskt och livligt men med lugna färger. Tror jag.

William Morris, Golden Lily
Sandbergs, Ava
Sandbergs, Amalfi
William Morris
Eller svart-grått-vit i grade?

Ja, inspirationsbilderna svämmar över. Detta var i alla fall ett urval.

Följ på instagram! www.instagram.com/bortabramenhemma



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar